RUDZU MAIZE

Pirmā diena

Ieraugs:
180 g rudzu miltu 180 g karsta 
ūdens 30 g ķimeņu
80 g ierauga

Otrā diena

RUDZU MAIZE

Miltus aplej ar karstu ūdeni un kārtīgi sakuļ. Kad padzisis līdz 24°C pievieno ieraugu un ķimenes.

750 g rudzu miltu
250 g kvie
šu miltu vai rudzu bīdelētie 250 g brūkleņu ievārījuma
630 g silta 
ūdens
ēd.k. iesala ekstrakta
3 t
ējk. sāls

1. Samīca visas sastāvdaļas un beigās pievieno sāli. Atstāj mīklu uzrūgt apmēram 180 min.
2. Veido vienu vai divus mazākus klaipus. Ļauj vēl nedaudz uzrūgt.
3. Klaipu liek uz kļavu lapām vai klijām, samitrina, uzliek savu zīmi (piemēram Māras krusts) un liek cepties uz maksimālā karstuma (300°C), pēc 15 min samazina temperatūru līdz 240°C un cep vēl 60 min (atkarīgs no klaipa lielumā, jāskatās pēc tā gatavības).

4. Izņem no krāsns, samitrina ar medus tēju, apsedz un ļauj atpūsties.