2,5 kg liels cūkas cepeša gabals
2 zariņi rozmarīna
(noplūkā lapiņas un smalki sakapā) 6 ķiploku daiviņas
(izspiestas caur spiedi un sajaukas kopā ar sāli un pipariem)
Olīveļļa
Rupjā jūras sāls
Mērce
25 g sviesta
1 burkāns (sarīvēts)
1 selerijas kāts
1 mazs sīpols (smalki sakapāts) 1/2 tējk. veselu melno piparu
2 ēd.k. medus
2 ed.k. baltvīna etiķa
200 ml sausa baltvīna
300 ml buljona
1. Ar asu nazi veic iegriezumus ādā, 5 mm ātālumā vienu no otra. Cepeti iesmērē ar garšaugiem un ķiploku masu. Ādas virspusi pārber ar rupjo sāli. 2. Cepeti liek cepeškrāsnī 230°C uz 30 min. Tad samazina temperatūru līdz 190°C un cep vēl 2 stundas.
Mērce
1. Pannā izkausē sviestu un apcepj dārzeņus, pievieno piparus, medu un karamelizē mērci. Lej klāt etiķi, vīnu un novāra.
2. Iemaisa buljonu un novāra līdz pusei. Nokāš mērci caur sietu un pievieno cepeša šķidrumu.